• Română

S.C.A. „Dr.Radu Flora”

Satu Nou

La iniţiativa membrilor Filialei C.R.I. din Satu Nou în primăvara lui 1998 a fost infinţată S.C.A. „Dr.Radu Flora” din Satu Nou, mai precis în 16 mai 1998. În sala Pompierilor din localitate au fost 82 de membri fondatori când a fost aleasă conducrerea, actele societăţi şi în acelaşi an a fost înregistrată la organele de sat. Primul preşedinte al Adunări a fost Vasilie Freanţ, iar preşedintele Consiliului executiv a fost ales Traian Pomană. În foarte surt timp numărul membrilor sa mărit peste 400. Au fost formate: Secţia de teatru, Secţia de dansuri, Orchestra societăţi. De remarcat că de la înregistrare şi până în ziua de azi în diferite feluri acestei Societăţi artistice sau pus numai piedici în activitate, aşa că până în 2006 această Societate pe lângă activitatea sa amplă nu a primit de la forurile competente nici un ajutor material, totul a fost finanţat de membri societăţi.

În 1998. Orchestra şi secţia de dansuri a societăţi participă la Festivalul de muzică şi Folclor a Românilor din Voivodina la Ovcea în 28. august. În 6 septembrie în sala arhiplină a Casei de cultură membri societăţi pentru consăteni dau un program cultural în durată de două ore. În toamna lui 1998, mai precis în noiembrie, secţiile societăţi dau programe culturale artistice la Seleuş şi Grebenaţ.

În 1999 societatea culturală participă la Festivalul de Muzică şi Folclor de la Glogoni care nu a avut caracter competiţional, cu orchestra, secţia de dansuri şi solişti instrumentişti: Sinişa Dogan, Mic Valentin – acordeaon şi Alexandru Freanţ- saxafon ca şi solistele vocale :D oina Freanţ şi Margareta Malaimare. La sfârşitului lui august 1999 solişti vocali, instrumentişti, orchestra şi secţia de dansuri participă la Festivalul „Soborul jocului” de la Slatina de lângă Bor, Serbia, reprezentând prima societate culturală a românilor bănăţeni care participă la un festival organizat de românii timoceni. În primvară, mai precis în 14. martie 1999 în durată de o oră în direct, membri Societăţi artistice participă ca oaspeţi la TV Novi Sad în emisia Teleclub. În iunie 1999, la Doloave, membri societăţi participă la Festivalul de muzică şi Folclor al copiilor din Voivodina, care nu a avut caracter competiţional ca solişti instrumentişti la acordeon au participat:Marinel Ardelean, Sinişa Dogan, Marcel Todorov, Marius Malaimare, Victor Gaşpar, Janiel Şublea, Marinel Dimitriev, Graţian Petrovici, Alexandru Pomană iar ca soliste vocale:Violeta Bugarin şi Mariana Crainean. În 2 noiembrie 1999 la Novi Sad secţia de dansuri şi orchestra, şi solistele vocale Doina Freanţ şi Margareta Malaimare, participă ca oaspeţi ai Societăţi culturale a Românilor din Voivodina la „Zilele culturii Românilor din Voivodina” totodată şi secţia de teatru cu piesa „Spectatorul condamnat la moarte” de Matei Vişniec, cu care au participat în septembrie a aceluiaş an la Zilele de teatru a românilor din Voivodina.
În perioada 15-17 august S.C.A.”Dr.Radu Flora” participă la Lugoj, România, la Festivalul internaţional „Ana Lugojana”.

În 2000 S.C.A. particvipă la Festivalul de Muzică şi Folclor al Românilor din Voivodina la Uzdin unde secţia de folclor participă cu Dansuri din Banatul de munte, în coregrafia lui Victor Jicherianu şi obţine locu I în concurenţă iar solişti instrumentişti Alexandru Freanţ la saxofon locul I, Janiel Şublea locul II şi Victor Gaşpar locul III la acordeon şi Diana Freanţ ca solistă vocală locul III. În primăvara anului 2000, societatea cu membri săi participă la a IX-a Ediţie a Festivalului de muzică şi folclor al copiilor la Doloave unde ca solişti instrumentişti la acordeon Graţian Petrovici –locul I, Daniel Banlojan-locul II şi Alexandru Pomană-locul III, tot odată diplome speciale obţin secţiile de dansuri ciclu I-IV, coreograf Simu Marieta şi ciclu V-VIII, coreograf Bogdan Catarina şi Gligorin Voichiţa.

În 2001. secţia de teatru a societăţi participă la Zilele de teatru a românlor din Voivodina cu piesa „Tache, Ianke şi Cadâr” de Victor Ion Popa în regia lui Iova Dalea. În iunie 2001. mpreună cu Filiala C.R.I. din loc, şi Societatea artistică „Cultura” – fanfara- organizează la şcoală Ediţia VII a Festivalului fanfarelor. În luna lui august 2001, membri societăţii culturale participă la Festivalul de muzică şi folclor al Românilor din Voivodina de la Vladimirovac- Petrovasâla (16-18 august) şi au obţinut următoarele succese:

Solişti vocali:

  • Doina Freanţ- locul I
  • Diana Freanţ- menţiune

Solişti instrumentişti:

  • Janiel Şublea, acordeon- locul I
  • Marcel Todorov, acordeon- locul III
  • Victor Gaşpar, acordeon- locul III
  • Solişti instrumentişti- debutanţi:
  • Marcel Dimitriev- locul I

Secţia de dansuri, diplomă specială pentru ţinuta artistică.

În 2002. în martie la Coştei, membri societăţi dau un program artistic la care şi-au dat contribuţia orchestra, solişti vocali şi instrumentişti şi secţia de dansuri a societăţi. În august 2002. la Torac secţia de dansuri, solişti vocali şi instrumentişti participă la Festivalul de muzică a românilor. În 5 septembrie la Giroc, Timişoara ca apoi în 6 septembrie pe scena Operei de stat din Timişoara secţia de dansatori şi solişti instrumentişti iau parte la programele adecvate culturale. În decembrie 2002. membri societăţi participă la Colindele Neamului de la Alibunar.

În 2003. membri societăţi participă la Festivalu de Muzică şi Folclor al Românilor din Voivodina de la Sân Mihai.
Octombrie 2003. secţia de dansuri şi solişti vocali şi instrumentişti participă la Focşani, Romania la Festivalul strugurilor.

În 2004. membri societăţi culturale împreună cu a Casei de cultură din loc participă la Edţia a 44. a Festivalului de Muzică şi Folclor a Românilor din Voivodina unde pentru prima dată au obţinut şi marele premiu al Festivalului ( secţia de folclor locul I cu dansurile din Banatul de munte , coreografia Victor Jicherianu, montaj folcloric locul I, orchestra condusă de Sorin Bolenaţu locul I, corul B.O.R. din loc locul II, Şublea Janiel solist instrumentist şi Marcel Todorov la acordeon locul I şi III.

În fiecare an membri societăţi cultirale dau programe artistice pentru consăteni de sărbătorile de Crăciun şi Rusalii. Din 2004. membri S.C.A. activează împreună cu cei ai Casei de cultură.